Verslag 3e contactdag 2015

Verslag van de 3e Landelijke contactdag. Met onderaan de sfeerimpressie van onze dagvoorzitter.

john 9

Rene Markus Voorzitter van de stichting samen met John Rooms,

John is de schrijver van Footsteps – Reflexologie door de ogen van een hardloper.

John 6

De beste reflexologische hardloopschoenen

http://www.hetloopcentrum.nl/over-ons/natural-running/newton-schoenen/

 

IMG_2162

Lekker samen lunchen  en verhalen delen

P1090495

Elsemarie met haar uitleg over handreflexologie

P1090505

P1090507

Anneke bezig met de uitleg over metamorfose massage

P1090513

Na afloop natuurlijk een bewijs dat je erbij was.

IMG_2150

Goed aandachtig luisteren om zoveel mogelijk mee te krijgen.

groepsfoto-1

Allemaal op de foto.

Impressie van de 3e Landelijke Contactdag voor Reflexologen 2015.
Op 30 mei jl was het de derde keer dat het Reflexologisch Instituut Nederland deze Contactdag organiseerde. Aan mij, Marco van Asten, was gevraagd deze dag voor te zitten.
Deze keer was het in de lommerrijke omgeving van Maarn in het dorpshuis De Twee Marken. Het thema : “Handen aan handen en voeten geven”.
Het beloofd een mooie inspireerde dag te worden.
In het ochtend programma waren er 3 sprekers waarna er na de lunch 2 workshops volgde.
Na een gloedvol openingsbetoog door Rene Markus, voorzitter van het Instituut. Naast de ontwikkelingen die er in het Instituut waren werd ook de vraag gesteld aan de deelnemers hoe zij de relatie met de verzekeraars zien. Ook was er de aankondiging dat er hoogstwaarschijnlijk een nieuw vakblad gaat komen voor de Reflexoloog.
Vervolgens was het de beurt aan John Rooms. John is een atleet met een apart verhaal over zijn ontdekking van reflexologie en lopen. Aan de hand van zijn boek: “Reflexologie door de ogen van een hardloper” gaf hij een kijkje in de keuken van een hardloper. Hij maakte ons duidelijk dat wandelen en lopen een andere techniek is, waarvoor ook andere schoenen noodzakelijk zijn. Dat schoenen die qua pasvorm aansluiten bij de natuurlijke loop gezonder zijn. Schoenen zonder hiel demping zodat juist de nadruk op de voorvoet komt. Dat dat natuurlijk is mochten een 5 tal deelnemers ondervinden. John vertelde met veel plezier, op zijn Vlaams, dit interessante verhaal.
Na een kleine pauze was het podium vrij voor Anneke Schouten Buys.
Anneke nam ons mee aan haar hand in metamorfose land.
Wat blijkt er is al zoveel te vertellen over ons voor dat we geboren zijn en het staat allemaal in de hand en voet van …. Jezelf. Gewoon als je weet waar je het kunt voelen dan gaat er een wereld voor je open.
Ook Anneke was enthousiast over deze “simpele” methode. Deze is een welkome aanvulling op alle mogelijke methodes die in het vakgebied bestaan. Op haar website schrijf zij: “Nu is het tijd om meer bekendheid aan deze prachtige methode te geven die mij blijft fascineren. Daarom geef ik sinds december 2009 ook cursussen Metamorfosemassage.”
‘S-middags zal dat blijken in haar workshop. Met enige oefening kan een ieder al dingen ervaren.

Daarna was het de beurt aan Elsemarie Richt om ons aan de hand te nemen.
Elsemarie gaf een terugblik op de historie van het vak van reflexoloog.
Wat blijkt pas in 1992 werd Refelexologie erkent als wetenschap. Terwijl al in 1582 de eerste publicatie verschijnt waarin gesproken wordt over zonetherapie.
Het waren de twee artsen uit Leipzig, Dr. Adamus en Dr. A’Tatis.
Verder lijkt er een zoektocht te zijn naar allerlei kaarten waarop handen en voeten worden afgebeeld met een weergave van de locaties van de organen.
Geen eenheid in informatie en of presentatie .
Ook over de benaming van het vak/beroep is geen eenheid .
Echter één ding was wel duidelijk handen en voeten hebben we bij ons en kunnen ons veel vertellen over welzijn en welbevinden. Het mooie is je hebt ze altijd bij je.
De handrefexologie is net als de Metamorfose één van de methodes om het zelf genezend vermogen van het lichaam te stimuleren.
In de middagsessie doen de deelnemers ook hiermee enige ervaring op.

Na alle aandacht voor deze sprekers was er een goed verzorgde lunch voor de deelnemers.
Aan het begin van de middag werd allereerst afscheid genomen van John Rooms. Onder dank zegging voor zijn informatie en een mooie bos bloemen werd hartelijk afscheid genomen.
Toen volgde er een moment om de deelnemers vast te leggen op de gevoelige plaat. Dit deden we rond de kaart van Nederland waarop door een ieder een naamkaartje was geprikt. Het gevolg was dat het mooi was te zien wat het verspreidingsgebied is van de deelnemers.
Hierna werd een ieder verzocht om zich te gegeven naar de ruimtes waar de workshops gegeven werden. Alras was er weer volle concentratie voor de informatie en oefeningen.

Overigens was er de gehele dag een stand van de Reflex Supply Shop alwaar allerlei materialen , hulpmiddelen en informatie kon worden bekeken en gekocht. Ook het prototype van de nieuwste loot van Rolor de eigen ontwikkelde kruk was te zien. Ook John Rooms en Anneke Schouten Buys presenteerde hun boek cq hun bedrijfje.

Rond de klok van 16.30 uur ging het belletje van gehoorzaamheid en kwamen al naar de grote zaal om de dag af te sluiten.
Ik deed dit als volgt: “Het was weer zo’n dag. Eerst verwonderen over voeten en hardlopen, dan een metamorfose en een handoplegging. En vanmiddag aan de bak. Voelen en ervaren wat er ’s-morgens verteld is. Niet te vergeten het onderlinge contact en ruimte om ervaringen te delen. Heel veel informatie over een vak. Een wereld die voor velen nog geheimen bevat en voor andere al lang en breed het nut en noodzaak heeft bewezen. Voor mij als dagvoorzitter, en ik ben geen reflexoloog, wordt het elke keer meer duidelijk er is meer tussen hemel en aarde waar we zuinig en met veel plezier van gebruik van mogen/moeten maken.”

Hierna werden de sprekers Anneke en Elsemarie bedankt en dit werd met een bos bloemen onderstreept.
Tenslotte mocht ik bekend maken dat volgend jaar op zaterdag 28 mei 2016 de 4e Landelijke Contactdag voor Reflexologen zal worden georganiseerd.

Na het in ontvangst nemen van de certificaten van deelname gingen de deelnemers met veel positieve en inspirerende gedachten op weg naar huis.

Het was voor mij als dagvoorzitter een ontspannende dag met mooie verhalen.

Marco van Asten
Dagvoorzitter
3e Landelijke Contactdag voor Reflexologen