Wetenschap

Voor meer wetenschappelijke artikelen klik hier

The Effect of Reflexology on Chemotherapy-induced Nausea, Vomiting, and Fatigue in Breast Cancer Patients

Lees meer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5473096/

Reflexologie bij darmkankerpatienten.

De Universiteit van Ankara deed onderzoek naar de meerwaarde van de effecten van voetreflexologie ten opzichte van controlegroepen. Alle behandelde mensen waren darmkankerpatiënten. De uitkomsten zullen de voetreflexologen niet verrassen en zijn indrukwekkend positief.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28176423

 

Leila Eriksen uit Denemarken heeft als levensvisie het wetenschappelijk aantonen van de werking van reflexologie.

Haar visie, focus en interesse: Kwaliteit van CAM omgeving, kan dan gerichte interventies bijdragen tot een betere kwaliteit van leven en verhoging van de mogelijkheid om hun eigen situatie te beheersen .

Op haar website staat heel veel informatie over onderzoeken en zelf hoe je een onderzoek kan op starten.

www.carecam.dk en voor haar eigen site klik hier.

Reflexologie even effectief als pijnstillers

Onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth hebben aangetoond dat mensen ongeveer 40% minder pijn voelden en in staat waren om pijn ongeveer 45% langer te doorstaan, als ze behandeld werden met voetreflexologie bij wijze van pijnbestrijding. Dit is de eerste placebo-gecontroleerde wetenschappelijke studie naar het effect bij acute pijn.

Reflexologie behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Uitgangspunt is dat er energiebanen door het lichaam lopen, waardoor lichaamsdelen en organen beïnvloedbaar zijn door druk uit te oefenen op bepaalde punten van zowel de voeten als de handen. In principe kan reflexologie op ieder lichaamsdeel toegepast worden, maar in deze studie werd – zoals meestal het geval is – voetreflexologie toegepast. De promovenda, Dr. Carol Samuel, is zelf reflexoloog en is van mening dat reflexologie net zo werkt als acupunctuur: het stimuleert de hersenen om stoffen af te scheiden die pijn verminderen.

De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice (JCTCP). Hoewel het maar om een kleine studie gaat (N=15) concluderen de onderzoekers dat voetreflexologie gebruikt kan worden als aanvulling op de medicamenteuze behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met pijn, zoals osteoarthritis, rugpijn en kanker.

Pijnbestrijding door middel van voetreflexologie bij kanker patienten

Zesendertig kanker patiënten namen deel aan dit onderzoek waarin het pijnstillend effect van voetreflexologie ten opzichte andere pijnstillers werd berekend. Voetreflexologie bleek direct een pijnstillend effect te hebben bij patiënten met uitgezaaide kanker. Drie uur na de behandeling was er geen statistisch effect meer meetbaar (geen aantoonbaar effect). Hetzelfde geldt voor 24 uur na de behandeling. Verder onderzoek werd aangeraden.

Conclusie: Voetreflexologie helpt bij pijnbestrijding in dit geval, maar werkt niet zo lang

Nancy Stephenson, Jo Ann Dalton, John Carlson, The effect of foot reflexology on pain in patients with metastatic cancer, Applied Nursing Research, Volume 16, Issue 4, November 2003, Pages 284-286, ISSN 0897-1897, 10.1016/j.apnr.2003.08.003.

Tegengaan van chronische constipatie en fecesincontinentie (encopresis) met Reflexologie

Fecesincontinentie betekent dat je af en toe per ongeluk in je broek poept (je kunt het niet ophouden). Chronische constipatie betekent dat je altijd verstopt bent. Traditioneel is de oplossing om een klysma te nemen. Deze studie onderzocht de effectiviteit van reflexologie om deze klachten te bestrijden. Vijftig kinderen tussen de drie en veertien jaar die deze klachten hadden deden mee. De kinderen kregen zes reflexologie-behandelingen  van 30 minuten aan hun voeten. Met de hulp van hun ouders vulden ze achteraf vragenlijsten in. Een andere vragenlijst (over de houding ten opzichte van reflexologie) werd ingevuld door de ouders voor en na de behandeling. Achtenveertig van de kinderen voltooiden het onderzoek. De stoelgang was toegenomen en ze konden beter hun ontlasting ophouden. Ouders waren tevreden met het effect van reflexologie.

Impact van reflexologie op kwaliteit van leven

Het doel van deze studie was om te bepalen of reflexologie een effect heeft op de kwaliteit van leven van patiënten in de palliatieve fase van kanker. Twaalf patiënten in de palliatieve fase van kanker types werden opgedeeld in twee groepen. Ze kregen een echte of een placebo behandeling. Alle deelnemers vonden dat hun kwaliteit van leven was verbeterd. Ook zij die de placebo behandeling hadden ontvangen. De echte groep had er alleen duidelijk meer baat bij. Er was een significant verschil tussen de reflexologie-groep en de placebogroep.

CONCLUSIE: Deze studie toonde aan dat reflexologie duidelijk een impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten in de palliatieve fase van kanker.

Hodgson, H., 1987, Does reflexology impact on cancer patients’ quality of life?, Nursing standard (Royal college of Nursing (Great Britain),  [2000, 14(31):33-8].

Conclusie: Het lijkt erop dat reflexologie een effectieve methode is voor het behandelen van encopresis en constipatie.

Bron: E. Bishop, E. McKinnon, Weir E, Brown DW, 2003, Reflexology in the management of encopresis and chronic constipation.

Onderzoek naar de effecten van reflexologie op PMS (premenstruaal syndroom)

Deze studie uitgevoerd in 1993 onderzocht de effecten van reflexologie op pre-menstruele klachten. In de studie werd een groep opgedeeld in tweeën waar één groep een placebo behandeling kreeg en één groep een normale. De placebo behandeling verschilde op de volgende opzichten van de echte: er werden andere drukpunten gekozen (wel op het oor, voet of hand), en er werd meer of minder druk uitgevoerd dan normaal. De conclusie was als volgt. Zowel in de echte als in de placebo groep werd de behandeling ervaren als ontspannend. Echter, de lichamelijke effecten van de reflexologie behandeling waren overduidelijk sterker dan die van de placebo behandeling. De klachten waren minder, zelfs tot op 2 maanden na de behandelingen. De kans dat deze uitslag toevallig is, is minder dan 1 procent. Opvallend aan deze resultaten is dat de placebo groep wel ervaren werd als ontspannend, maar duidelijk minder effect had op het lichaam. Een voetmassage lijkt dus wel degelijk anders te zijn dan een professionele voetreflexologie behandeling. Het is dus belangrijk dat een reflexoloog goed weet wat hij doet om werkelijk effect te hebben op het lichaam.

Bron:     Oleson, T., Flocco, W., 1993, Randomized controlled study of premenstrual symptoms treated with ear, hand and foot reflexology, The American College of Obtretricians and Gynecologists, Vol. 82, NO. 6, December 1993.

Heel veel onderzoeken worden op deze website gepubliceerd.